Draagbare meetkastjes voor fijnstof voor bewoners regio Eindhoven

Bouwkundig Onderzoek -

Steeds meer bewoners uit de regio Eindhoven krijgen sensoren die fijnstof en ultrafijnstof kunnen meten. Dat gebeurt in de vorm van draagbare kastjes, geleverd door het Eindhovense bedrijf VTEC.

Draagbare meetkastjes voor fijnstof voor bewoners regio Eindhoven

Vorig jaar zijn de eerste kastjes uitgedeeld aan bewoners van Geldrop en nu zijn ook Eindhoven, Nuenen en Eersel aan de beurt. Burgerinitiatief AiREAS heeft VTEC ingeschakeld om de bewoners uit te rusten met de meetkastjes. Dat komt vooral doordat bewoners zich zorgen maken over de luchtkwaliteit vanwege de planning van de verbreding van de A67. Zij zijn bang dat hierdoor een toename van de uitstoot van fijnstof en ultrafijnstof zal ontstaan.

Analyse via de app
De meetkastjes kunnen geplaatst worden op bijvoorbeeld de stuur van de fiets en meten hoe groot de hoeveelheid fijnstof is op de plek waar het kastje op dat moment is. De kastjes zijn gekoppeld aan een app die de data doorstuurt naar VTEC en AiREAS. Zij kunnen hierdoor meten waar de luchtkwaliteit het slechtst is en wat dat veroorzaakt.

Wat is fijnstof?
Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling. Het zijn kleine zwevende deeltjes in de lucht. Met name langs autowegen is veel fijnstof aanwezig als gevolg van het verkeer. Fijnstof kan al nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid bij kortstondige blootstelling. Levenslange blootstelling aan concentraties kunnen zelfs leiden tot blijvende gezondheidseffecten, ook al blijft het aantal fijnstof onder de grenswaarden. Denk aan een verminderde longfunctie, klachten aan luchtwegen en hart- en vaatziekten.

Wat meet onderzoek naar fijnstof?
Met moderne technieken en geavanceerde apparatuur kan onderzoek gedaan worden naar de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Trition heeft specialisten in dienst die voor u de metingen kunnen verzorgen. U ontvangt een uitgebreide rapportage van de hoeveelheid fijnstof bij u in de omgeving en wij geven advies over de vervolgstappen.

Lees het hele bericht op ED.nl

 

Terug naar overzicht