Lekkages voorkomen: vijf tips om een lekkage in huis voor te zijn

Lekdetectie -

Lekkages in huis kunnen tot vervelende problemen leiden, zoals waterschade en schimmelvorming. Natuurlijk kan je Trition inschakelen voor het opsporen van een lekkage, maar je wilt zo’n probleem liever voor zijn. Het is daarom belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om lekkages te voorkomen. Hier vijf tips.

Lekkages voorkomen: vijf tips om een lekkage in huis voor te zijn

Controleer regelmatig het dak

Een van de meest voorkomende oorzaken van lekkages is een beschadigde dakbedekking. Dit is een beschermende laag die ervoor zorgt dat je dak waterdicht, sneeuwdicht en tochtvrij is. Het is goed om dit regelmatig te (laten) controleren op beschadigingen of slijtage. Het is beter om kleine beschadigingen op tijd op te sporen en te repareren, voordat ze leiden tot grotere problemen. Nu je daar toch bent, is het ook verstandig om de dakgoten regelmatig te reinigen. Verstopte dakgoten kunnen leiden tot overstromingen en lekkages. Wil je een lekkage voor zijn? Zorg er dan voor dat de dakgoten vrij zijn van bladeren, takken en andere vuilresten.

Onderhoud je verwarmingssysteem

Slecht onderhouden cv-ketel en radiatoren kunnen leiden tot lekkages. Zorg daarom dat je verwarmingssysteem regelmatig een onderhoudsbeurt krijgt. Schakel hiervoor een specialist in.

Controleer de kitranden

Je verwacht het niet, maar een andere veelvoorkomende oorzaak van lekkages zijn slechte kitranden. Die gaan gemiddeld zo’n vijf jaar mee. Voorkom een lekkage door alert te zijn op oude en kapotte kitranden. Spot je er eentje? Vervang die dan op tijd.

Sluit de waterkraan af

Ben je voor een langere periode niet thuis? Dan kan het verstandig zijn om de waterkraan af te sluiten. Zo voorkom je dat lekkages leiden tot waterschade terwijl jij niet thuis bent.

Nog een tip: in de winter is het slim om de buitenkraan af te sluiten. Door vorst/bevriezing kan de buitenkraan een gebarsten leiding veroorzaken. Dit wil je natuurlijk voorkomen: afsluiten dus.

Pas op met boren

Wil je een fotolijst of nieuwe lamp ophangen? Denk dan even twee keer na voordat je met de boor aan de slag gaat. In de muren en vloeren van je huis zitten veel waterleidingen, die je absoluut niet wil beschadigen. Gebruik daarom eerst een leidingzoeker om de leidingen op te sporen, zodat je weet waar je boort. Heb je geen leidingzoeker? Denk dan aan de alternatieve manier van ophangen; bijvoorbeeld met speciale lijm of montagetape.

Lekkage opsporen? Schakel Trition in!

Door de bovenstaande tips op te volgen, kun je de kans op lekkages in huis aanzienlijk verkleinen. Vermoed je een lekkage in huis? Dan wil je natuurlijk de lekkage snel opsporen. Trition kan je helpen doormiddel van een lekdetectie. Wij onderzoeken waar de lekkage zit en stellen zo snel mogelijk een rapportage op, waarmee de installateur de lekkage kan verhelpen.

Terug naar overzicht