Nieuws vocht en schimmel in woningen

Bouwkundig Onderzoek -

Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat bijna één op de vijf Nederlanders in een huis woont met vochtplekken of schimmel. Er is vooral sprake van vocht en schimmel in oude huurwoningen, daar zit zelfs in veertig procent van de woningen vocht en schimmel. Dat meldt het AD.

Nieuws vocht en schimmel in woningen

Schimmel en vocht in een woning kunnen op termijn negatieve gevolgen hebben op de gezondheid, zoals hoesten, benauwdheid, allergieën of astma. Vooral kinderen en ouderen zijn daar gevoelig voor. De SP en de Woonbond willen dat minister Kajsa Ollongren (D66) snel in actie komt. We vinden het goed dat er nu aandacht wordt besteed aan vocht- en schimmelproblemen in woningen. Vooral als we kijken hoeveel tijd we doorbrengen in onze woning.

Oorzaken schimmelvorming

Schimmel en vocht zijn vaak met elkaar verbonden. Waar vocht is, ontstaat later meestal schimmel. Veel voorkomende oorzaken daarvan zijn:

  1. Vocht in bouw-, afwerkings- en inrichtingsmaterialen zoals hout, steen, pleisterwerk, meubilair en vloerbedekking.
  2. Bewonersgedrag kan het invloed hebben op de hoeveelheid vocht in een woning.
  3. Bouwtechnische oorzaken, zoals lekkages, bouwkundige gebreken, condensatie.

Tips van Trition

Voorkomen is beter dan genezen! Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om vocht en schimmels tegen te gaan. Enkele tips:

  • Zorg voor voldoende ventilatie en lucht regelmatig.
  • Vermijd verspreiding van vocht aan.
  • Pak eventuele bouwtechnische oorzaken aan, zoals lekkages.

Mochten er onverhoopt toch vocht- en/of schimmelproblemen ontstaan dan is het inschakelen van een specialist nodig. Het is vooral van belang dat de oorzaak wordt vastgesteld zodat het probleem duurzaam kunnen worden verholpen.

Bekijk het hele bericht op AD.nl.

09-04-2019

Terug naar overzicht