Tips om water te besparen op kantoor

Lekdetectie -

Op 22 maart 2022 is het Wereld Waterdag. Deze jaarlijkse dag wordt georganiseerd om het bewustzijn rondom schoon (drink)water te verhogen. Op steeds meer plaatsen in de wereld komt waterschaarste voor én het gebruik van water kost veel energie. Daarom mag het watergebruik af en toe een drupje minder zijn. De volgende 5 tips helpen je om water te besparen, óók op kantoor.

Tips om water te besparen op kantoor

1. Slimme watermeter

Allereerst is het fijn om inzicht te hebben in je watergebruik. Hoeveel water verbruiken jullie op kantoor? Een slimme watermeter geeft precies aan wat het verbruik is in kubieke meters (1m3 is 1000 liter).

2. Zuinige toiletten

Zo’n 30% van het totale watergebruik wordt door het toilet veroorzaakt. En vaak heb je er op kantoor nogal wat! Om het waterverbruik te verminderen, kun je er daarom voor kiezen om gewone (oudere) toiletten te vervangen door waterbesparende toiletten. Een waterbesparend toilet heeft vaak een spoelsysteem waarbij je kunt kiezen voor een grote of een kleine spoeling. Ook heeft het een spoelonderbreker waarmee je zelf bepaalt hoeveel water je per spoeling gebruikt.

3. Waterbesparende kranen

Net als waterbesparende toiletten, bestaan er ook waterbesparende kranen. Zo’n kraan zorgt ervoor dat er minder doorloop van water is doordat er lucht wordt toegevoegd aan de waterstraal. De sterkte van de waterstraal blijft hierdoor hetzelfde, maar het waterverbruik is minder.

4. Bloemen en planten 

Bloemen en planten fleuren de boel altijd behoorlijk op, maar hebben natuurlijk wel water nodig om te kunnen groeien. Veel mensen die een glas water pakken laten de kraan altijd eerst even lopen. En als er warm water gebruikt wordt, moet de kraan ook eerst lopen voordat het op de juiste temperatuur is. Zet een gietertje naast de wasbak om dit water gemakkelijk in op te vangen en later aan de plantjes te geven.

5. Lekkages verhelpen

Vooral oudere gebouwen en kantoorpanden kunnen nogal eens last hebben van lekkages, wat voor behoorlijk wat problemen zorgt. Een lekkage zorgt - logischerwijs - voor veel waterverspilling. Maar het opsporen van zo’n lek is in de praktijk echter niet zo eenvoudig als het lijkt. De specialisten van Trition gebruiken de meeste geavanceerde meetapparatuur om lekkages eenvoudig op te sporen, zodat deze zo snel mogelijk verholpen kan worden. Neem contact op met Corné Monsieurs, ons aanspreekpunt voor lekdetectie.

Terug naar overzicht