(Thermisch) Onderzoek naar lekkage in vloerverwarming van veebedrijf

Bouwkundig Onderzoek -

(Thermisch) Onderzoek naar lekkage in vloerverwarming van veebedrijf

Afgelopen winter werd er door een expert van een verzekering contact opgenomen met de vraag of het mogelijk was meerdere lekkages in de vloerverwarming op te sporen in een (semi)buitenverblijf van een veebedrijf in Veldhoven.


Aanzicht van de loods van het veebedrijf in Veldhoven.
 

Uit de verklaring van de verzekerde en zijn installateur blijkt dat er sprake zou zijn van een lekkage in zes van de negen groepen vloerverwarming . Dit met het advies de gehele cementdekvloer te laten verwijderen, de vloerverwarming te demonteren en dan beide geheel te vernieuwen. Dit is een behoorlijke kostenpost waardoor er voor is gekozen met thermografie eerst beter inzicht te krijgen in het probleem.

Het drukverlies in het cv-systeem was te groot om de vloerverwarming te laten functioneren, dit is wel wenselijk om de thermografie uit te voeren. Daarom is er een tweede boiler geplaatst om voor de warm watervoorziening te zorgen. Zo konden de leidingen van de vloerverwarming apart worden belast met warm water om de benodigde thermische opname te maken.


Aanzicht van de gemaakte warm watervoorziening op de leidingen van de vloerverwarming t.b.v. thermografie
 

Tijdens het apart met warm water belasten van de groepen werden er al snel afwijkingen geconstateerd. Tevens werd duidelijk dat de lekkages zich bijna allemaal  op ca. 30 cm van de langste zijde van de loods bevinden en in de bochten van de leidingen zaten. Mogelijk werd dit veroorzaakt door een vorst/tocht probleem. 


Aanzicht van een gedeelte van de vloer incl. IR-opname van de lekkages op ca. 30 cm van de wand


Ook werden er lekkages geconstateerd nabij de ingang en de roldeur van de loods welke (achteraf) mogelijk veroorzaakt zijn bij het het plaatsen van de deur.


Aanzicht van de thermische afwijking en lekkage t.p.v de vloeraansluiting van de roldeur.
 

Uiteindelijk werden er in zes van de negen groepen vloerverwarming in totaal zeven lekkage geconstateerd. Doordat alle lekkage zich binnen 30 cm van het uiteinde van de vloer bevonden is er iom de expert, aannemer en loodgieter het plan besproken dit gedeelte van de vloer te laten verwijderen en de leidingen bij de aangegeven lekkages  te laten vernieuwen. Tevens is er een beveiliging aangebracht zodat de vloerverwarming niet meer kan bevriezen en is de wand/vloeraansluiting door een aannemer winddicht gemaakt.

Conclusie: Voordat er hak,- en breekwerkzaamheden plaatsvinden is het zinvol de schade (thermisch) te laten beoordelen om tevens onnodige kosten te kunnen voorkomen.

Terug naar overzicht