Waarom is een bouwkundig onderzoek belangrijk?

Nieuws -

Wil je als bedrijf een nieuw pand aanschaffen? Of ben je om een andere reden geïnteresseerd in een bouwkundig onderzoek? In dit artikel gaan we dieper in op het uitvoeren van een bouwkundig onderzoek, een van de specialismen van Trition. Wat houdt zo’n onderzoek precies in en waarom zou je het überhaupt (laten) uitvoeren?

Waarom is een bouwkundig onderzoek belangrijk?

Wat is een bouwkundig onderzoek?

Een bouwkundig onderzoek is een onafhankelijk onderzoek naar bijvoorbeeld de staat van een woning of bedrijfspand of naar een bouwkundig probleem of klacht in zijn algemeenheid. Zo’n onderzoek wordt veel ingezet door verzekeraars, expertisebureaus, intermediairs, beleggers, vastgoedbeheerders, woningbouwverenigingen, verenigingen van eigenaren (VvE), bouwbedrijven en installatiebedrijven. Maar ook door bijvoorbeeld rechtbanken en advocatenkantoren.

Een onderzoek beslaat alle bouwtechnische elementen van een (bedrijfs)pand. Denk bijvoorbeeld aan:

•     Het onderzoeken van het binnenklimaat: onderzoek uitvoeren naar de kwaliteit van het binnenklimaat, schimmelvorming, geuroverlast en geluidsklachten.

•     Thermografisch onderzoek of Endoscopisch onderzoek: zoals onderzoek naar energieverlies en achterliggende constructieonderdelen.

•     Onderzoeken van lekkages: het opsporen van lekkages vanuit de bouwkundige schil.

•     Het onderzoeken van gebreken: scheuren en andere bouwkundige gebreken onderzoeken of het vaststellen van verborgen gebreken door middel van onze conditiemeting PLUS methodiek.

Waarom een bouwkundig onderzoek?

Onderzoek bij problemen

De eerste reden voor het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek, is het constateren van problemen. Zo kan het zijn dat een pand vocht- of schimmelproblemen heeft. Als dit geconstateerd wordt, is het natuurlijk belangrijk om te achterhalen waardoor deze problemen ontstaan. Het onderzoek kan de oorzaak van deze problemen achterhalen, zodat deze op de juiste manier aangepakt kunnen worden.

Daarnaast kan een bouwkundig onderzoek helpen om energieverlies in kaart te brengen. Vooral nu de prijzen van gas blijven stijgen, is het raadzaam om de plekken in kaart te brengen waar energie ‘lekt’. Met name als het gaat om oudere panden.

Preventief onderzoek

Bovenstaande redenen om een bouwkundig onderzoek uit te laten voeren, hebben vooral te maken met problemen. Een bouwkundig onderzoek wordt echter ook veel preventief uitgevoerd. Met een bouwkundig onderzoek kun je de staat van een gebouw die je van plan bent om aan te schaffen in kaart brengen. Laat je zo’n onderzoek uitvoeren tijdens de aankoopfase, dan is het mogelijk om eventuele gebreken mee te nemen in de onderhandelingen.

Zo wordt Trition al jaren ingehuurd om de daken van panden van Katoen Natie te onderzoeken. Dit doen wij vooral vóórdat het bedrijf een nieuw pand wil aanschaffen. Als er uit het bouwkundige onderzoek gebreken naar voren komen, neemt Katoen Natie dat mee in de onderhandelingen of kan hier een plan van aanpak voor worden opgesteld.  

Wat doe je met een bouwkundig onderzoek?

Aan de hand van een bouwkundig onderzoek kan er aan de hand van onze adviezen een plan van aanpak en/of meerjarenonderhoudsplan worden opgesteld. Het kan zijn dat er al direct bouwkundige aanpassingen gedaan kunnen worden om een woning of bedrijfspand (blijvend) te verbeteren.

De specialisten van Trition zetten hun bouwkundige kennis en moderne technieken dagelijks in voor het doen van bouwkundig onderzoek. Daarnaast beheersen ze een aantal specialismen die ze kunnen inzetten. Wil je hier meer over weten of direct contact opnemen? Dat kan! Neem contact op met Rob Baas, hét aanspreekpunt voor bouwkundige onderzoeken.  

 

Terug naar overzicht