Dit zijn de risico’s van een vochtige woning

Nieuws -

Wist je dat ongeveer één op de vijf Nederlanders last heeft van een woning met vochtplekken? Behoorlijk veel dus! Een vochtige woning is een broedplaats voor schimmels. Schimmel op muren, vloeren en kozijnen ziet er niet alleen vies is, maar is ook nog eens slecht voor je woning én gezondheid.

Dit zijn de risico’s van een vochtige woning

Zo ontstaat schimmel

Er zijn grofweg drie oorzaken van schimmelvorming:
 
  • Vocht in materialen, zoals pleisterwerk, steen, vloerbedekking of meubilair. Dit staat ook wel bekend als bouwvocht.
  • Bouwtechnische oorzaken, zoals lekkages en slechte isolatie.
  • Activiteiten waarbij waterdamp vrijkomt (douchen, koken, drogen). Ook produceren mensen zelf vocht, door te ademen en zweten.
 
Dit vocht vormt een probleem als er niet goed geventileerd wordt, waardoor het geen weg buiten kan vinden. Het vocht blijft dan in de woning hangen en de luchtvochtigheid stijgt. En dit vormt al snel ideale omstandigheden voor schimmels. 
 
 

Invloed van schimmel op je gezondheid

Schimmel in je woning kan vervelende gezondheidsklachten veroorzaken. 
 

1. Invloed op de luchtwegen
Schimmelsporen verspreiden zich via de lucht en kun je dus gemakkelijk inademen. Hierdoor komen ze in de luchtwegen terecht, waar ze al snel tot irritaties leiden. Je kunt hierdoor symptomen als benauwdheid, een piepende ademhaling en een vervelende hoest ervaren. Langdurige blootstelling aan schimmels kan zelfs leiden tot bronchitis of astma.

2. Allergieën
Een te hoog vochtgehalte in je woning kan daarnaast voor allergische reacties zorgen. Zo kan veelvuldig niezen en hoesten wijzen op de aanwezigheid van mycotoxines, een bestanddeel van schimmelsporen. Daarnaast is een vochtige ruimte vaak een broedplaats voor zilvervisjes. Ook hier kun je allergisch voor zijn, wat je merkt door symptomen als benauwdheid en hoesten. Dit komt echter minder vaak voor.

3. Huidklachten
Blootstelling aan schimmels kan ook invloed hebben op je huidconditie. Er zijn veel gevallen van eczeem bekend die ontstaan door schimmels in huis. Symptomen hiervan zijn vaak roodhuid, jeuk en een geïrriteerde huid. Ook kan het zorgen voor rode en prikkende ogen. Niet fijn dus! 

4. Verergering van reuma
Heb je reuma? Dan is het verstandig om het vocht in je woning goed in de gaten te houden. Een te hoog vochtgehalte kan voor grotere ontstekingen zorgen en klachten verergeren. Voor reumapatiënten is het aan te raden om de vochtbalans te reguleren en op tijd in te grijpen als het vochtprobleem groter wordt. 

Ervaar je gezondheidsklachten of lijken deze te verergeren? Neem dan altijd contact op met een arts voor medisch advies.

Invloed van schimmel op je woning

Een vochtige woning – en dan vooral de gevolgen ervan: schimmels – zijn niet fijn voor je woning. Ze kunnen hout aantasten en hierdoor de constructie van je huis ondermijnen, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Ook kunnen ze schade aanbrengen aan je inboedel. 
 
 

Vochtige woning aanpakken

Ervaar jij veel last door je vochtige woning? Dan zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat vocht geen kans krijgt. Ventileer je woning daarom goed (met extra nadruk op natte ruimtes als badkamer en washok). Zorg daarnaast voor goede isolatie en los lekkages op, zodat de bouwtechnische oorzaken verholpen worden. 
 
Daarnaast is het belangrijk om de luchtvochtigheid in je woning aan te pakken. Hier kan Trition bij helpen. Wij beschikken over moderne droogapparatuur om op de meest uiteenlopende locaties een passende oplossing te bieden. Bekijk wat we voor jou kunnen betekenen.
 
Terug naar overzicht