De voordelen van direct verwijderen van bouwvocht

Droogtechniek -

Met wat voor bouwproject je ook bezig bent, je komt er niet onderuit: bouwvocht. Dit komt onder andere omdat er in veel bouwmaterialen zoals beton, stenen en mortels van origine al vocht zit. Maar ook regeninval tijdens de constructie kan zorgen voor bouwvocht in een gebouw. Als je tijdig aan de slag gaat met het verwijderen van bouwvocht kun je hier flinke voordelen uithalen. Die voordelen willen we hieronder graag met je delen.

De voordelen van direct verwijderen van bouwvocht

Bouwvocht verwijderen bespaart tijd

Te veel bouwvocht in de muren en vloeren kan voor flinke overlast zorgen tijdens de afbouwfase en na oplevering. Stuc- en schilderwerk hecht niet goed op een vochtige ondergrond, met als gevolg dat het los kan laten. Door op tijd te beginnen met het drogen van het gebouw voorkom je dat er nog overtollig bouwvocht in het gebouw zit. En daarmee voorkom je ook veel narigheid, zoals het risico dat na oplevering van het gebouw er alsnog schade ontstaat aan muren of vloeren. Naast dat dit extra tijd kost om te herstellen, komen hier ook kosten bij kijken; zogenoemde 'faalkosten'. 

Geen vertraging in bouwproces

Als aannemer heb je vaak een strakke planning waar je het liefst niet van afwijkt. Dat is voor jezelf niet prettig, maar ook zeker voor de klant niet. Bouwvocht kan hier helaas wel roet in het eten gooien. Wanneer er nog te veel bouwvocht in het gebouw aanwezig is, kan het zijn dat je moet wachten met de volgende stap in het bouwproces. Zijn de vloeren en muren nog te vochtig, dan moet je bijvoorbeeld wachten met het plaatsen van de keuken of systeemplafonds of kan er nog niet gestart worden met het stucwerk.

Door aan het begin van het bouwproces direct al te starten met bouwvocht verwijderen, zorg je ervoor dat de kans op vertraging in het bouwproces vele malen kleiner wordt.

Een gezonder binnenklimaat

Een overvloed aan vocht in een woning kent eigenlijk alleen maar nadelen. Tijdens het bouwproces, maar ook ver daarna kan bouwvocht grote invloed hebben. Door tijdens het bouwproces bouwvocht uit de woning voldoende af te voeren, verbeter je het binnenklimaat en voorkom je dat er op de lange termijn schimmels in de woningen kunnen ontstaan.

Schimmels zijn natuurlijk op het zicht erg onaantrekkelijk, maar kunnen daarnaast ook gevolgen voor de gezondheid van het gebouw én van de bewoner(s) hebben. Schimmels kunnen hout aantasten en daardoor ook de constructie van het gebouw. Daarnaast kunnen schimmels voor gezondheidsklachten zorgen zoals allergieën en huidklachten. Lees hier meer over de gevolgen van schimmel op je gezondheid. 

Gelukkig kun je schimmels als gevolg van bouwvocht goed voorblijven, door tijdig te starten met het drogen van de woning. 

Lagere energiekosten

Een energiezuinige woning klinkt aantrekkelijker dan een woning met een enorm hoge energierekening, toch? Als aannemer wil je het beste product aan je klant afleveren. Elimineer daarom bouwvocht al tijdens de eerste stappen van het bouwproces. Zo voorkom je hogere stookkosten voor de eindgebruiker.

Het kost veel meer energie om een vochtige woning te verwarmen. Daarnaast voelt een vochtige woning kouder aan dan dat hij daadwerkelijk is. Het duurt zelfs tot twee stookseizoenen voordat bouwvocht is afgevoerd in een nieuwbouw woning. Dit alles voorkom je door een gebouw op te leveren waarin er van overtollig bouwvocht al geen sprake meer is. 

Bouwvocht in nieuwbouw

Bouwvocht kan voor problemen zorgen in de eindfase van de bouw: de afbouwfase. Bij het plaatsen van een keuken, het plaatsen van systeemplafonds en het uitvoeren van schilder- en stucwerken, zorgt bouwvocht voor overlast. Niemand zit te wachten op afgebladderde verf vanwege een te vochtige muur. Als aannemer kan je hierdoor geconfronteerd worden met vertraging in de planning en komt de voortgang van het werk in het gedrang.

Problemen met bouwvocht in nieuwbouw kunnen worden opgelost door het bouwvocht tijdig uit het gebouw te verwijderen. Dit kan onder andere door het plaatsen van bouwdrogers, ventilatoren en eventueel het plaatsen van heaters in de winter. Trition gaat een stapje verder dan dat; wij nemen het hele droogproces uit handen. Van het plaatsen en installeren van de bouwdrogers, tot het monitoren van de voortgang, zodat er niet te snel of langzaam wordt gedroogd.

Hoe verwijder ik bouwvocht uit woning?

Nu je alle voordelen kent van het aanpakken van bouwvocht, kunnen we ons goed voorstellen dat je hiermee direct aan de slag wilt. Hierbij helpen we je graag. Trition is namelijk specialist op het gebied van bouwdrogen. Wij hebben alle materialen en kennis in huis om elk gebouw te drogen, hoe groot of klein ook. Om bouwvocht te verwijderen uit je gebouw heb je de hulp nodig van apparatuur zoals bouwdrogers, ventilatoren en heaters. Daarnaast is het altijd belangrijk om goed te blijven ventileren.

Onze Droogtechniek-experts geven graag advies op maat, zo weet je zeker dat bouwvocht voortaan verleden tijd is tijdens jouw bouwproces. Neem hier direct contact op met onze experts.

Wij verhuren onze bouwdrogers aan onder meer verzekeraars, woningbouwverenigingen, bouwbedrijven en particulieren. Je kunt onze bouwdrogers bijvoorbeeld gebruiken voor:

Terug naar overzicht